-
Melk en lichaamsgewicht
Voor een gezond gewicht zijn voldoende beweging en een gezond, gevarieerd voedingspatroon belangrijk. Mensen die meer eten en drinken dan ze aan energie verbruiken worden zwaarder. Ongeacht wat men eet of drinkt. Sommige mensen denken dat zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas dik maken. De wetenschap onderschrijft dit niet.
-
Zuur-base evenwicht van het lichaam
In een aantal wetenschappelijke onderzoeken van vijftien jaar geleden werd gesteld dat een verhoogde eiwitinname een nadelig effect zou hebben op de gezondheid van de botten, als gevolg van een verhoogde hoeveelheid calcium in de urine en een teruglopende calciumvoorraad in de botten. Nieuwe wetenschappelijke inzichten onderschrijven dit effect niet.
-
De rol van melk bij botgezondheid
Erfelijkheid is de belangrijkste factor voor sterke botten. Het bepaalt voor 60-80% de piekbotmassa: de maximale botdichtheid. Ook voeding en lichaamsbeweging spelen een belangrijke rol bij de botontwikkeling tijdens de groei van de botmassa bij kinderen en het behoud van de botten bij volwassenen en ouderen. Gezondheidsautoriteiten zijn het er over eens dat calcium, eiwit en fosfor uit onder andere melk helpen bij het behoud van de botmassa.
-
Zuivel en hart- en vaatgezondheid
Gezondheidsautoriteiten adviseren om bij voorkeur te kiezen voor magere of halfvolle melk en zuivelproducten. Dit vanwege het energie en het verzadigd vetgehalte. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de relatie tussen melk en de gezondheid van hart en bloedvaten genuanceerder lijkt te liggen dan tot voor kort werd gedacht.
-
Is een calciumsupplement een goed alternatief voor het drinken van melk?
Melk voorziet in veel essentiƫle voedingsstoffen zoals eiwit, vitamine B2 en B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, jodium en kalium, dus melk biedt van nature veel meer dan alleen calcium. Calciumsupplementen kunnen worden gezien als een aanvulling op de hoeveelheid calcium die vanuit de voeding wordt verkregen, maar niet als een vervanging van een gezonde voeding.
-
Hebben volwassenen calcium nodig?
Van alle mineralen komt calcium het meeste voor in ons lichaam. Er is ruimschoots wetenschappelijk bewijs dat de noodzaak van voldoende calcium in onze voeding onderbouwt. Dat geldt voor elke levensfase, van jong tot oud. Calcium ondersteunt niet alleen de groei van de botten bij kinderen, maar speelt bij alle leeftijdsgroepen een rol bij het behoud van de botmassa, een normale bloedstolling en een normale werking van de spieren en zenuwen.
-
Lactose-intolerantie
Veel Europeanen en sommige populaties in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Aziƫ kunnen hun gehele leven lactose verteren door de aanwezigheid van het enzym lactase in de dunne darm. Dit wordt lactase persistentie genoemd. Mensen die lactose niet kunnen verdragen kunnen gemiddeld nog ongeveer 12 gram lactose per dag verdragen.
-
De geschiedenis van zuivel
Al ongeveer 10.000 jaar geleden startten boeren en veehouders met het houden van koeien. Zij ontdekten dat de koe het voor de mens onverteerbare gras kan omzetten in melk, dat een waardevol voedingsmiddel is. Het was de perfecte oplossing voor mensen in gebieden waar geen ander gewas kon groeien.
-
Review: Zuivel en hart- en vaatgezondheid
Een aantal onderzoekers hebben recent gekeken naar alle onderzoeken over hart- en vaatgezondheid en de consumptie van melk, yoghurt en kaas. In dit artikel een overzicht van de resultaten.
-
Nieuwe review: melk en gezondheid
Melk(producten) staan wereldwijd in de voedingsaanbevelingen en zijn voor veel mensen een vast onderdeel van het voedingspatroon. Wetenschappers bekeken daarom bestaande onderzoeken over de melk- en zuivelconsumptie en verschillende gezondheidsuitkomsten, waaronder hart- en vaatgezondheid, botgezondheid en gewichtsbehoud.