Voedingsadvies bij lactose-intolerantie
Bij een persoon die lactose niet goed kan verdragen is het advies lactosebeperkt of lactosevrij te eten. De mate van beperking is afhankelijk van de hoeveelheid lactose die iemand kan verdragen zonder klachten.
Een lactosebeperkt of lactosevrij dieet is de basis voor het voedingsadvies bij lactose-intolerantie. De mate van beperking is afhankelijk van de hoeveelheid lactose die iemand kan verdragen (1-2). De meeste mensen kunnen 12 gram lactose verspreid over de dag verdragen (3-5). Dit staat gelijk aan ongeveer een glas melk (250 ml).
Voedingsadvies
Volgens de Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) is het belangrijk dat men zeker is van een lactose-intolerant persoon, voordat er wordt besloten melk en melkproducten uit de voeding te elimineren. Dit kan leiden tot calcium en riboflavine (vitamine B2) deficiënties (4). Melk levert namelijk essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft: eiwitten, riboflavine (vitamine B2), vitamine B12 en mineralen zoals calcium (7). Bij de meeste mensen is het niet nodig om helemaal geen melk of producten gemaakt van melk meer te eten of te drinken (3).
Zuivelproducten met minder lactose
Gefermenteerde producten zoals yoghurt, kwark en karnemelk bevatten vaak minder lactose dan melk. Dit komt doordat de aanwezige melkzuurbacteriën al een deel van de lactose afbreken (5). Voor de bereiding van yoghurt zijn lactase producerende melkzuurbacteriën nodig, zij breken 25 tot 50% van de lactose in de melk af. (Half)harde kazen, zoals Edammer, Goudse of Maasdammer, bevatten na een rijping van minimaal vier weken vrijwel geen lactose meer (8). Soms kan het helpen melk en melkproducten tijdens een maaltijd te consumeren (9). Ook kan er gekozen worden voor lactosevrije melkdranken (4). Deze melkdranken zijn in de meeste supermarkten verkrijgbaar en bevatten minder dan 0,1% lactose. Voorziet de voeding met deze voedingsmiddelen nog niet in alle voedingsstoffen, dan is het mogelijk om met verrijkte voedingsmiddelen (o.a. sojadranken) of supplementen de voeding volwaardig te houden. (9)
Referenties
- Lomer, M.C.E., Parkes, G.C., Sanderson, J.D. (2007). Review article: lactose intolerance in clinical practice – myths and realities. Aliment Pharmacol Ther (2007), 27: 93–103.
- Montalto, M, Curigliano, V., Santoro, L., Vastola, M., Cammarota, G., Manna, R., Gasbarrini, A., Gasbarrini, G. (2006). Management and treatment of lactose malabsorption. World J Gastroenterol (2006), 14; 12(2): 187-191.
- European Food Safety Autority (2010). Scientific Opinion on lactose thresholds in lactose intolerance and galactosaemia. EFSA Journal (2010), 8(9) 1777.
- Heyman, M.B. (2006). Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics (2006), 118; 1279.
- Shaukat, A., Levitt, M.D., Taylor, B.C., MacDonalds, R., Shamliyan, T.A. (2010). Systematic Review: Effective Management Strategies for Lactose Intolerance. Annals of Internal Medicine Volume (2010), 152 (12): 797.
- NEVO-online versie 2013/4.0, RIVM, Bilthoven.
- Schaafsma, G. (2008). Lactose and lactose derivatives as bioactive ingredients in human nutrition. International Dairy Journal (2008), 18: 458-465.
- Bailey, R.K., Fileti, C.P., Keith, J., Tropez-Sims, S., Price, W., Allison-Ottey, S.D. (2013). Lactose Intolerance and Health Disparities Among African Americans and Hispanic Americans: An Updated Consensus Statement. Journal of the National Medical Association, 2013; 105, 112-127.
- Voedingscentrum (2014). http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/lactose-intolerantie.aspx