19e Wereld Schoolmelkdag op woensdag 26 september

Dit jaar wordt op woensdag 26 september Wereld Schoolmelkdag gevierd. Deze dag is in het leven geroepen door de Wereldvoedselorganisatie (FAO) als een initiatief om wereldwijd stil te staan bij schoolmelkprogramma’s en hoe deze programma’s bijdragen aan de voeding van kinderen.

19e Wereld Schoolmelkdag op woensdag 26 september 1Melk wordt wereldwijd beschouwd als een voedingsmiddel voor mensen in alle stadia van het leven, van jong tot oud. Melk levert van nature essentiële voedingsstoffen: eiwit, calcium, kalium, fosfor, jodium en vitamine B2 (riboflavine) en B12. Eiwit draagt bij tot een groei van de spiermassa en de instandhouding van normale botten (1). Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten en tanden (2).

Gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk. Zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas staan in veel voedingsrichtlijnen wereldwijd. Passend bij de cultuur en de eetgewoonten worden verschillende zuivelproducten geadviseerd, maar de aanbeveling komt vaak neer op 2 tot 3 porties zuivel per dag. (3)

Lees meer over:

 

Referenties

  1. EFSA: 2010;8(10):1811 2011;9(6):2203
  2. EFSA: 2009; 7(9):1210 2009; 7(9):1272 2010;8(10):1725 2011;9(6):2203
  3. Food and Agriculture Organization (2017). Food-based dietaryguidelines. Retrieved via http://www.fao.org/nutrition/education/food-dietary-guidelines/home/en/ (visited April 2017).