De praktijk: van boodschap aan ouders naar gezond etende kinderen

Verslag Regiotour

Hoe zorg je dat je voedingsboodschap aansluit bij de opvoedstijl van de ouders? En met welke “nudges” kun je het eten van basisvoedingsmiddelen onbewust stimuleren? Dat werd duidelijk tijdens de Regiotour “Jong geleerd is oud gedaan”. Het FrieslandCampina Institute organiseerde deze praktische bijeenkomst 5 keer in september en oktober op diverse plaatsen in Nederland. Totaal namen meer dan 400 (kinder)diëtisten, gewichtsconsulenten, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen deel.

‘Het aanleren van een gevarieerd voedingspatroon met voldoende basisvoedingsmiddelen als groente, fruit, brood en melk is van belang. De voeding tijdens de eerste jaren na de geboorte is namelijk belangrijk voor de gezondheid van het kind op dat moment en later.’ Dagvoorzitter Inge Tissen opende hiermee de bijeenkomst op 15 oktober in Utrecht. Tissen gaf aan dat er vorig jaar een hele dag over dit onderwerp is georganiseerd door het FrieslandCampina Institute. Toen werd uitgelegd dat ook de foetale periode al van invloed is op de latere gezondheid. De ontwikkeling en groei van het kind in de baarmoeder is net als de voedingstoestand van de moeder tijdens de zwangerschap van invloed op het risico op chronische ziekten op latere leeftijd. Tissen: ‘Tijdens deze regiobijeenkomsten vertalen we de wetenschap, dat jong geleerd oud gedaan is, naar de praktijk. Als zorgprofessional speel je namelijk een belangrijke rol bij het informeren van ouders over gezonde voeding.’ Tissen verwees hiermee naar een onderzoek van Motivaction en het Voedingscentrum onder ruim 600 ouders. ‘Uit het onderzoek blijkt dat 26% van de ouders door het consultatiebureau of een schoolarts geïnformeerd wil worden. De percentages voor wetenschapper, huisarts en diëtist liggen respectievelijk op 11%, 10% en 9%.

Lees hier het verslag.