Een hoge nutriëntendichtheid voor een betere voedingskwaliteit

Het algemene principe van nutriëntendichtheid is de concentratie van nutriënten per voedingsmiddel of per calorische bijdrage van het voedingsmiddel. In de Amerikaanse richtlijnen van 2015-2020 (Dietary Guidelines for Americans, DGA) worden producten met een hoge nutriëntendichtheid gedefinieerd als producten die ‘vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen leveren die bijdragen aan adequate innames of positieve gezondheidseffecten hebben, met weinig of geen verzadigde vetten en toegevoegd suiker, geraffineerd zetmeel en natrium’.

Vitamine D en gecombineerde suppletie met calciumDe ‘Nutrient Rich Foods’ (NRF) index is een scoresysteem dat voedingsmiddelen rangschikt op basis van nutriëntendichtheid (Drewnowski 2010). Naast calorieën en voedingsstoffen, neemt de NRF ook de betaalbaarheid mee. Daarom kan de index helpen om voedingsmiddelen te identificeren die zowel voedzaam als betaalbaar zijn. De NRF index wordt berekend door de som van het percentage van de dagelijkse behoefte van 9 voedingsstoffen (eiwit, vezel, calcium, ijzer, magnesium, kalium en vitamine A, C en E) te berekenen. Hiervan wordt de som van het percentage van de maximale aanbevolen hoeveelheid van 3 voedingsstoffen afgetrokken (verzadigd vet, toegevoegd suiker en natrium). Hoe beter de voedingswaarde van een voedingsmiddel is, hoe hoger de score.

Zuivelproducten scoren uitzonderlijk goed in de NRF index, wat betekent dat ze veel essentiële voedingsstoffen bevatten en weinig calorieën, tegen een betaalbare prijs (Drewnowski 2005). Zuivel producten worden beschouwd als voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde (DGA samenvatting 2015-2020) en zijn een natuurlijke bron van veel voedingsstoffen. Melk bevat bijvoorbeeld van nature eiwit, calcium, fosfor, kalium, jodium en vitamine B2  en B12 (EFSA). Kaas bevat van nature voedingsstoffen zoals eiwit, calcium, fosfor, zink en vitamine B2, B12 en K. Yoghurt is een natuurlijke bron van eiwit, calcium en fosfor.

References

  1. Drewnowski A. Concept of a nutritious food: toward a nutrient density score. Am J Clin Nutr. 2005;82:721–3.
  2. Drewnowski A. The Nutrient Rich Foods Index helps to identify healthy, affordable foods. Am J Clin Nutr 2010;91(4):1095S-1101S.
  3. EFSA: 2009; 7(9): 1210; 1219; 1223; 1272. 2010; 8(9): 1777. 2010; 8(10): 1725; 1756; 1811; 1814.
  4. US Departments of Health and Human Services and Agriculture. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition, 2015. http://health.gov/dietaryguid elines/2015/resources/2015-2020_Dietary _Guidelines.pdf. Published December 2015. Accessed in February 2019.
  5. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans (DGA) executive summary. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/DGA_Executive-Summary.pdf. Accessed in February 2019.