EFSA stelt vitamine D advies bij

Voor volwassenen is de adequate inname 15 microgram vitamine D per dag

De European Food and Safety Authority (EFSA) heeft de aanbeveling voor vitamine D vastgesteld. De adequate inname vitamine D voor volwassenen is vastgesteld op 15 microgram per dag.

EFSA stelt vitamine D advies bijDe EFSA bekijkt opnieuw de aanbevelingen voor de verschillende vitamines en mineralen zoals deze zijn vastgesteld in 1993. Eind oktober 2016 heeft de EFSA daarom de vitamine D aanbeveling bijgesteld.

De adequate inname vitamine D voor volwassenen is door de EFSA vastgesteld op 15 microgram per dag. Dit advies geldt ook voor kinderen vanaf 1 jaar. Voor jonge kinderen (7-11 maanden) is het vitamine D advies 10 microgram per dag. In dit advies wordt uitgegaan dat er onder invloed van zonlicht ook vitamine D door het lichaam zelf wordt aangemaakt in de huid.

EFSA stelt vitamine D advies bij 1

Bron: EFSA (2016). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin D. European Food Safety Authority, 2016

In Nederland is het huidige advies van de Gezondheidsraad is een dagelijkse inname van 10 microgram vitamine D via de voeding. Voor mensen boven de 70 jaar is het advies 20 microgram vitamine D per dag. Hierbij geldt voor sommige bevolkingsgroepen een suppletie-advies voor vitamine D.

Hoe bepaalt de EFSA de aanbevelingen?