Gezondheidsraad herziet voedingsnormen voor volwassenen

Dinsdag 18 september 2018 presenteerde de Gezondheidsraad nieuwe voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. De adviezen zijn veranderd voor vitamine A, thiamine, riboflavine, niacine, calcium, kalium, magnesium en ijzer ten opzichte van het laatste advies uit 2014.

NEVO-online geactualiseerdVoedingsnormen geven informatie over de inname van voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. In Nederland stelt de Gezondheidsraad de voedingsnormen vast. Hierbij gaat de Gezondheidsraad uit van gezonde mensen met een gezond gewicht. Voor andere groepen, zoals ouderen, zijn er geen specifieke aanbevelingen. Dit komt omdat de wetenschappelijke kennis op dit vlak onvoldoende is. Het is volgens de Gezondheidsraad dan gebruikelijk om de aanbevelingen voor gezonde volwassenen als uitgangspunt te nemen. (1)

Open hier het rapport van de Gezondheidsraad (2018) “Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen”.

Wat zijn de veranderingen?

Het Voedingscentrum zet de veranderingen op een rij (2):

Gezondheidsraad herziet voedingsnormen voor volwassenen

Bron: Voedingscentrum (2018)

De Gezondheidsraad heeft bij de evaluatie van de voedingsnormen voor volwassenen gebruik gemaakt van de normen die de Europese voedselautoriteit EFSA heeft opgesteld. Voor het merendeel van de vitamines en mineralen kunnen de voedingsnormen van EFSA worden overgenomen. Voor een aantal voedingsstoffen adviseert de Gezondheidsraad een andere norm vanwege de specifieke Nederlandse situatie of een andere weging van de stand van wetenschap. (1)

De Gezondheidsraad geeft aan dat er nog adviezen volgen over voedingsnormen voor o.a. kinderen en zwangere vrouwen, over de veilige bovengrenzen en de voedingsnormen voor eiwitten, koolhydraten en vetten. Er wordt geen uitspraak gedaan wanneer die adviezen gepubliceerd worden. (1)

Referenties

  1. Gezondheidsraad (2018). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Nr. 2018/19, Den Haag 18 september 2018.
  2. Voedingscentrum (2018). Aantal nieuwe aanbevelingen vitamines en mineralen. Verkregen op 18 september 2018 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/aantal-nieuwe-aanbevelingen-vitamines-en-mineralen.aspx