Nederlander eet het vaakst per dag

Hoe vaak eten Nederlanders? En verschilt dit met andere Europese landen als België, Tsjechië, Frankrijk en Noorwegen? Dit is onderzocht in een Europees onderzoeksproject.

Nederlanders eten gemiddeld 7,1 keer per dag. Nederlander eet het vaakst per dagDit is hoger in vergelijking met andere Europese landen in het onderzoek, België, Tsjechië, Frankrijk (met name het zuiden) en Noorwegen. In Frankrijk is de maaltijdfrequentie 4,3 keer per dag. De verdeling van energieconsumptie over een dag varieert daarom tussen de landen. Deze resultaten van het EFCOVAL onderzoeksproject werden deze week onder de aandacht gebracht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Niet alleen de maaltijdfrequentie van Nederlanders is hoger, maar hiermee is ook de tijd tussen de maaltijden korter, blijk uit het onderzoek. De gemiddelde tijd tussen maaltijden is in Nederland 2,4 uur en dit is bijna 2 uur korter dan inwoners in Frankrijk. In Frankrijk zit er gemiddeld 4,3 uur tussen de maaltijden.

In Nederland is de tijd tussen de laatste avondmaaltijd en het ontbijt met 9,2 uur het kortst ten opzichte van de andere landen. In Tsjechië is de ‘overnight fasting’ tijd ruim 1,5 uur langer; 10,9 uur in totaal.

Kortom, volgens de onderzoekers zijn er behoorlijke verschillen in maaltijdfrequentie tussen de Europese landen. Met als resultaat dat de verdeling van de energie-inname over de dag verschilt per land.

Meer lezen

EFCOVAL onderzoeksproject

Park, M.K., Freisling, H., Huseinovic, E., Winkvist, A., Huybrechts, I., Crispim, S.P., Vries, de, J.H., Geelen, A., Niekerk, M., Rossum, van, C. en Slimani, N. Comparison of meal patterns across five European countries using standardized 24-h recall (GloboDiet) data from the EFCOVAL project. European Journal of Clinical Nutrition.  2017; doi: 10.1007/s00394-017-1388-0. [Epub ahead of print]