Nieuwe Amerikaanse voedingsrichtlijnen

De 8e editie: 2015-2020

In Amerika zijn recent nieuwe voedingsrichtlijnen ‘2015-2020 Dietary Guidelines for Americans’ verschenen. Een gezond voedingspatroon bevat veel verschillende soorten groenten, fruit, granen, zuivel, eiwitbronnen en oliën.

De Amerikaanse overheid heeft voor 2015-2020 nieuwe voedingsrichtlijnen gepubliceerd. Deze richtlijn omvat 5 overkoepelende adviezen:

  1. Volg een gezond voedingspatroon gedurende het leven. Met name een gezond lichaamsgewicht en een voldoende inname van voedingsstoffen zijn van belang.
  2. Focus op variatie, nutriëntendichtheid en hoeveelheid.
  3. Verminder de inname van calorieën uit toegevoegd suiker en verzadigd vet, en verlaag de natriuminname.
  4. Kies gezondere voedingsmiddelen en dranken.
  5. Ondersteun een gezond voedingspatroon voor de gehele bevolking.

Voedingspatroon

Volgens de Amerikaanse richtlijn bevat een gezond voedingspatroon de volgende productgroepen:

  • Een variatie aan groenten: donkergroene, rode, oranje, zetmeelrijke en peulvruchten.
  • Fruit: vooral de hele vrucht.
  • Granen: ten minste de helft volkoren.
  • Magere of halfvolle zuivel: melk, yoghurt, kaas en/of verrijkte sojadranken.
  • Een variatie aan eiwitrijke producten: zeevruchten, mager vlees en gevogelte, eieren, peulvruchten, noten, zaden en sojaproducten.

Een beperkte inname van:

  • Verzadigd vet
  • Transvetten,
  • Toegevoegd suiker
  • Natrium

Bron: U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015 – 2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015.