Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn diabetes

Auto Draft 12

Donderdag 5 februari 2015 presenteerde de Nederlandse Diabetes Federatie de nieuwe Voedingsrichtlijn voor Diabetes. In deze nieuwe richtlijn ligt de focus op het totale voedingspatronen en niet zozeer op de inname van losse nutriënten en energiepercentages. De Voedingsrichtlijn werd gepresenteerd op het NDF symposium waar meer dan 200 diëtisten en andere gezondheidszorgprofessionals aanwezig waren.

Voedingspatronen

‘De kwaliteit van de voeding en de kwaliteit van de macronutriënten is belangrijker dan kijken naar energiepercentages. Er is geen ‘ideale’ verhouding macronutriënten die gunstig is voor alle mensen met diabetes, maar een beperking in geraffineerde zetmeelrijke voedingsmiddelen en producten die veel vrije suikers bevatten lijkt echter altijd aan te bevelen’, vertelden diëtisten Syska Walgemoet en Elise Kuipers tijdens het NDF symposium op 5 februair (jl.). Beide zijn lid van de werkgroep herziening NDF Voedingsrichtlijnen. Tijdens het symposium lichtte zij de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes toe. Ter preventie en tijdens de behandeling is het advies om te eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Een voedingspatroon rijk aan volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten en noten, een matige alcoholconsumptie en weinig geraffineerde graanproducten, weinig rood of bewerkt vlees en een lage inname van suikerhoudende dranken is volgens de NDF werkgroep geassocieerd met een relatief lagere kans op diabetes type 2. Zuivel, koffie en vitamine D zijn beschermend voor diabetes type 2, volgens de NDF werkgroep.

Diverse voedingspatronen kunnen hiervoor als uitgangspunt dienen, zoals het mediterrane, DASH, vegetarisch, laagvet en laagkoolhydraat voedingspatroon. ‘De voedingstherapie is voor alle mensen met diabetes een belangrijk onderdeel van de behandeling. De keuze voor het voedingspatroon is afhankelijk van de wensen van de cliënt. Bij kinderen is het aan te raden het hele gezin mee te nemen in het in het advies voor gezonde voeding en beweging’, leggen Walgemoet en Kuipers uit.

Zuivel

Het advies is om de consumptie van producten met transvet en verzadigde vetzuren te beperken en te vervangen door producten met enkelvoudig of meervoudig onverzadigd vet. Uitzondering hierop is zuivel. De NDF richtlijn noemt een aantal recente reviews waaruit blijkt dat juist een hoge zuivelinname invers gerelateerd is aan diabetes type 2. Afhankelijk van de wensen van de cliënt kan er gekeken worden hoe zuivel in het voedingspatroon van de cliënt past. Het gebruik van gezoete zuiveldranken wordt wel afgeraden, net als frisdrank, vruchtensappen, koek en suikerrijke producten.

Gedragsverandering

Jaap Seidell, voorzitter van de werkgroep herziening NDF Voedingsrichtlijnen en hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam, benadrukt dat gedragsverandering belangrijk is. ‘Je moet mensen intrinsiek motiveren voor een gezond voedingspatroon. Dan vallen ze meer af en ze behouden ook beter hun gewicht. Motiveren is daarom een belangrijk onderdeel van het voedingsadvies’, aldus Seidell.

Totstandkoming van de richtlijn

Dries Hettinga, hoofd Kennis & Informatie, en adjunct-directeur van het Diabetes Fonds legt uit dat de NDF Voedingsrichtlijn een route is om mensen met diabetes langer gezond te houden. ‘Goede voeding is altijd van belang, maar zeker ook voor mensen met diabetes. Voeding is een onderdeel van de diabeteszorg’, aldus Hettinga.

Bekijk hier de nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 of lees de samenvattingskaart.