RIVM publiceert nieuwe website met standaard portiegroottes van voedingsmiddelen

Wil je weten wat de ‘standaard’ portiegrootte is van een plak kaas, een appel of een opscheplepel rijst? Bekijk dan de nieuwe website van het RIVM. In deze database staan de maten en gewichten van veel gegeten voedingsmiddelen in Nederland.

Voedingscentrum lanceert ‘Kies Ik Gezond?’-app

Het RIVM heeft in samenwerking met het Voedingscentrum en de Wageningen Universiteit de portiegrootte gegevens van verschillende producten verzameld. Deze gegevens staan sinds kort in een online database (portie-online.rivm.nl).

De database omvat de volgende productgroepen:

  • Aardappelen
  • Alcoholische en Niet-alcoholische dranken
  • Brood
  • Eieren
  • Fruit
  • Groenten
  • Hartig broodbeleg
  • Kaas
  • Melk en melkproducten
  • Noten, zaden, snacks
  • Peulvruchten
  • Suiker, snoep, zoet beleg en zoete sauzen
  • Vlees en vleeswaren en gevogelte

Let op, de huidige database  is nog niet compleet en wordt de komende tijd verder aangevuld met nieuwe producten en productgroepen.

Melk(producten) en kaas

Per product worden er verschillende maten en gewichten weergegeven. Voor kaas wordt er onder andere onderscheid gemaakt tussen een blokje kaas (10 gram), kaas gesneden met de kaasschaaf voor één snee brood (20 gram) en een voorgesneden plak kaas voor één snee brood (30 gram). Zo is er voor melk onder andere de portiegrootte van 1 slok (25 ml) benoemd, net als een eetlepel (12 gram) en glas melk (200 ml).

Bron: Portie-online versie 2017/1.1, RIVM, Bilthoven