RIVM publiceert Voedselconsumptiepeiling 2012-2016

RIVM publiceert Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 1Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) presenteerde op 20 november de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 (VCP). De gemiddelde zuivelconsumptie in Nederland is volgens de VCP 2012-2016 352 gram per dag, waarvan 42% melk, 15% yoghurt en 9% kaas.

De VCP laat een positieve verandering zien: Nederlanders aten in de periode 2012-2016 bijna 120 gram fruit per dag; 8% meer dan in de periode 2007-2010. Daarnaast nam de consumptie van alcoholische dranken, suiker, snoepgoed en vlees af. Melk, yoghurt en kaas behoren tot de producten die vrijwel dagelijks worden geconsumeerd.

Bron: RIVM

Echter, de nieuwe cijfers laten zien dat de dagelijkse zuivelconsumptie in Nederland aanzienlijk is gedaald, namelijk met 12% ten opzichte van de VCP 2007-2010. Het RIVM concludeert dat de consumptie van zuivel weliswaar nog voldoet aan de Richtlijnen goede voeding, maar sprak de zorg uit dat de zuivelconsumptie niet verder moet dalen met het oog op de botgezondheid.

De VCP 2012-2016 laat ook zien dat senioren niet allemaal het advies opvolgen om extra vitamine D te slikken. Het beter opvolgen van het suppletieadvies kan samen met voldoende calcium een bijdrage leveren aan de instandhouding van de botten. Bij een deel van de bevolking worden lage innames gezien van onder andere calcium, ijzer, vitamine A, B2, B6 en C. Het RIVM vindt vervolgonderzoek naar de voedingsstatus daarom wenselijk.

Lees meer over de VCP 2012-2016 op de website van het RIVM.

Bron: RIVM (2018). Voedselconsumptiepeiling 2012-2016.