RIVM vergelijkt voedselconsumptie met Richtlijnen Goede Voeding

RIVM vergelijkt voedselconsumptie met Richtlijnen Goede VoedingHet Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de voedselconsumptie van volwassenen in de leeftijd 19-79 jaar vergeleken met de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Hoe staat het er voor met de eetgewoonten van de Nederlander?

Het RIVM concludeert dat het eetpatroon in de periode 2012-2014 in de buurt kwam van de Richtlijnen Goede Voeding die in 2015 zijn uitgebracht door de Gezondheidsraad. Dit geldt niet voor alle productgroepen. De resultaten zijn 30 juni 2017 gepubliceerd door het RIVM.

Het RIVM zet een aantal belangrijke bevindingen op een rij:

  • Volwassenen consumeren gemiddeld 343 gram zuivel (inclusief kaas). Het aandeel melk en gefermenteerde melkproducten hierin is ongeveer 70%. Circa de helft van de populatie consumeert minder dan twee porties zuivel per dag.
  • Bijna de helft van de Nederlanders eet volgens de richtlijn om minstens 90 gram bruin en volkoren graanproducten per dag te consumeren; de gemiddelde consumptie is 92 gram.
  • Ongeveer twee derde van de totale hoeveelheid geconsumeerde bereidingsvetten is vloeibaar.
  • 15% van de volwassenen eet de aanbevolen hoeveelheid groente (200 gram) en fruit (2 stuks). De gemiddelde consumptie is 139 gram groente en 113 gram fruit.
  • 7% van de volwassenen eet 15 gram ongezouten noten per dag. De gemiddelde consumptie is 4 gram per dag.
  • Nederlanders eten gemiddeld één keer per drie weken peulvruchten. Het advies is om wekelijks peulvruchten te eten.
  • Gemiddeld worden er dagelijks twee kleine glazen suikerhoudende dranken gedronken. De Gezondheidsraad adviseert hier zo min mogelijk van te drinken.
  • 35% van de Nederlanders eet een keer per week vis en 23% eet meer dan twee keer per week vis. Het is met de huidige gegevens niet bekend of dit vette vis is.
  • De zoutinname van mannen en vrouwen is gemiddeld 9,7 gram en 7,4 gram per dag. Dit blijkt uit een eerdere publicatie van het RIVM in 2015. Het advies is om dagelijks maximaal 6 gram zout te consumeren.

De resultaten die het RIVM publiceert zijn gebaseerd op de eerste twee jaar van de voedselconsumptie peiling (VCP 2012-2016). Tussen 2012-2014 zijn de consumptiegegevens van 1047 volwassenen (19-79 jaar) verzameld. Het RIVM rapport beschrijft de voedselconsumptie in Nederland voordat de Richtlijnen Goede Voeding zijn uitgebracht door de Gezondheidsraad in 2015. Of de consumptie zich na invoering van de richtlijnen verandert zal op basis van een volgende voedselconsumptiepeiling blijken. De volledige rapportage is te vinden op www.voedselconsumptiepeiling.nl.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2017). Voedselconsumptie 2012-2014. Vergeleken met de Richtlijnen goede voeding 2015. RIVM, 30 juni 2017.