Sport geeft plezier en draagt bij aan een fit lichaam

Richard Kaper vertelt over de rol van bewegen en voeding

NOC*NSF stimuleert iedereen te sporten. Want sporten is genieten en je voelt je er fit door. Goede voeding is hierbij natuurlijk van belang, ook voor de recreatiesporter. Het FrieslandCampina Institute vroeg Richard Kaper, manager Sportdeelname bij NOC*NSF, naar zijn visie.

Auto Draft 3Fit door bewegen

“Negen miljoen Nederlanders sporten wekelijks. Ongeveer tweederde van deze mensen sporten bij een sportclub of in groepsverband. Sport verbindt en het geeft mensen veel plezier. Als NOC*NSF gunnen we daarom iedereen een actieve leefstijl. Je wordt er fit van en mensen die regelmatig sporten of bewegen zijn gelukkiger”, aldus Richard Kaper, manager Sportdeelname bij NOC*NSF.

Sociale cohesie

NOC*NSF adviseert en ondersteunt gemeenten en sportclubs een sportomgeving te creëren waarbij iedereen geniet van sport. Kaper: “De sociale context van sporten is voor veel mensen belangrijk. Hoe hechter de band die sporters samen hebben, hoe langer mensen het volhouden en gemotiveerd zijn om te sporten. Daarom stimuleert NOC*NSF zogenaamde ‘open clubs’ waarbij mensen uit de buurt samen kunnen sporten in een gastvrije omgeving waar de behoefte van de sporter centraal staat”. Doordat sportclubs beter inspelen op de (sport)vraag in de buurt zorgt dit volgens Kaper tot een betere ledenbinding, groei en behoud van leden: “Een mooi voorbeeld is de Utrechtse voetbalclub Zwaluwen, die tot 10 jaar terug een minder goed draaiende voetbalclub was. Deze club is door lokale inzet uitgegroeid tot omnivereniging en biedt daarom nu verschillende sporten aan zoals hockey, voetbal, biljart en kaartspelen. De club is meer verbonden met de wijk en het ledenbestand bestaat uit een mooie mix van culturen en leeftijd”.

Voeding

Voldoende beweging en een gevarieerde voeding met basisvoedingsmiddelen als groente, fruit, brood, pasta, melk, yoghurt en een stukje vis of vlees leggen de basis voor een gezond en fit lichaam. “Steeds meer Nederlanders zijn zich bewust van goede voeding. Ik zie sport en voeding als een twee-eenheid. Topsporters weten dit al langer, maar voor recreatiesporters mag deze aandacht groter. Mensen nog meer bewust maken van het effect van goede voeding is essentieel. Na het sporten is het bijvoorbeeld goed om proteïne binnen te krijgen. Dit kan door een portie kwark te eten of een ander voedingsmiddel met veel proteïne. Ook stimuleren we onder andere in samenwerking met Jongeren Op Gezond Gewicht het drinken van water in plaats van gezoete dranken”. Kaper ziet het als vanzelfsprekend dat gezondheidszorg- en sportprofessionals een belangrijke rol spelen in de promotie van sport en goede voeding: “In verdiepen, promoten en uitleggen. En goed voorbeeld, doet goed volgen!”.

Richard Kaper gaf ook een presentatie tijdens het Congres ‘Sport & Voeding’ afgelopen november in Papendal.