Voedingsrichtlijnen van over de hele wereld vergeleken

Voedingsrichtlijnen van over de hele wereld vergeleken 2
Studenten van de Wageningen University hebben een overzicht gemaakt van de officiële voedingsrichtlijnen – ‘Food-Based Dietary Guidelines’ – van over hele wereld. Dit is gedaan in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum. Het blijkt dat 93 van de 226 landen een ‘Food-Based Dietary Guidelines’ hebben. Hiërarchische modellen, zoals een afbeelding van een pyramide, worden evenveel gebruikt als niet-hiërarchische modellen, zoals een afbeelding van een bord of bijvoorbeeld de Schijf van Vijf in Nederland.

Food-Based Dietary Guidelines (FBDG) focussen op de relatie tussen gezondheid en het complete voedingspatroon van mensen, in plaats van de relatie tussen gezondheid en de inname van ‘individuele’ nutriënten. De Nederlandse Schijf van Vijf is een voorbeeld van een FBDG. Over de gehele wereld verschillen de FBDG vanwege landspecifieke aandachtspunten op gezondheidsgebied, maar ook economische en culturele factoren, zoals voedselvoorkeur en eetgewoonten spelen hierin een rol. Studenten van de Wageningen University hebben in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum een overzicht gemaakt van de officiële voedingsrichtlijnen – ‘Food-Based Dietary Guidelines’ – van over hele wereld. De studie (Erve et al., 2017) is recent gepubliceerd in de European Journal of Nutrition & Food Safety.

Landen

Op basis van een zoektocht op internet bleek dat 93 van de 226 landen FBDG hebben. De meeste (79) bestaan uit een kenmerkend beeld, zoals in Nederland de Schijf van Vijf of de Eatwell Guide in Engeland. In 11 landen (Brazilië, Chili, El Salvador, Georgië, Ghana, Indonesië, Italië, Macedonië, Mauritius, Nepal en Nieuw-Zeeland) is de FBDG niet een beeld, maar een advies in tekst. In Groenland, Malawi en Zweden bestaat de richtlijn vooral uit tekst met een paar afbeeldingen.

Meest prominente productgroepen

  • De analyse van de verschillende productgroepen, op basis van de relatieve advieshoeveelheid, laat zien dat granen de belangrijkste productgroep zijn in 57 FBDG, gevolgd door non-calorische dranken in 8 FBDG en fruit en groenten in 6 FBDG.
  • Zuivelproducten zijn een aparte productgroep in 51 FBDG. In 40 FBDG zijn vis, vlees en ei een aparte productgroep en in 21 FBDG zijn zuivelproducten, vis, vlees en ei een gecombineerde productgroep.
  • Oliën en vetten zijn een onderdeel van alle 93 FBDG, met als uitzondering Singapore. Suikers en zoetstoffen zijn genoemd in 82 FBDG, waarbij ze in de helft van de gevallen gepresenteerd zijn als een aparte of losstaande productcategorie.

Model

De meeste FBDG bestaan uit 6 of 7 productgroepen. Hierbij worden hiërarchische modellen, zoals een pyramide, evenveel gebruikt als niet- hiërarchische modellen, zoals een afbeelding van een bord of bijvoorbeeld de Schijf van Vijf in Nederland. In 9 landen is  de FBDG gepresenteerd in de vorm van een nationaal symbool, bijvoorbeeld de Food Pagoda in China.

De publicatie van Erve et al., 2017 geeft een overzicht van de landen met een officiële FBDG. In de appendix staat o.a. per FBDG de officiële naam, publicatiedatum en de gekozen productgroepen. Ook staan de visuele aspecten, zoals vorm en kleur genoteerd. Kortom, een handig overzicht.