Zoutgehalte in Goudse kaas opnieuw met tien procent verlaagd

Goudse 48+ kaas en Goudse foliekaas van FrieslandCampina bevat tegenwoordig 10 procent minder zout. Minder zout in ons dagelijks eten is beter voor onze gezondheid: we eten teveel zout. Het verlagen van het zoutgehalte in kaas is geen peulenschil, want kaas is een natuurproduct en het zoutgehalte in kaas kan variëren.

Het is de kaasmakers bij FrieslandCampina gelukt om de zoutverlaging te realiseren. In 2010 was er al een verlaging van 14 procent bereikt ten opzichte van 2006. Nu weer 10 procent. Het goede van kaas blijft behouden, maar dan met minder zout.

Pekeltijden aanpassen

Bij de bereiding van kaas speelt zout een rol bij het vormen van de korst, het beïnvloedt de smaak en het zorgt voor de conservering van kaas. Om van wrongel kaas te maken, gaat de geperste wrongel in een pekelbad. Kaas blijft enkele tientallen uren in het pekelbad en krijgt daar zijn zoutgehalte. Om kaas minder zout te laten bevatten, passen we de pekeltijden aan. Een constante zoutverlaging verkrijgen is lastig. Zo zit er vlak onder de korst meer zout in de kaas dan in het midden. Een oudere kaas droogt in en wordt daardoor zouter.

Zoutgehalte in Goudse kaas opnieuw met tien procent verlaagd 1

4.000 analyses per jaar

Per jaar worden er ruim 4.000 analyses uitgevoerd om het zoutgehalte te meten. Daardoor is bekend dat de FrieslandCampina kazen 10 procent minder zout bevatten. De Goudse kaas van FrieslandCampina bevat nu gemiddeld 687 milligram zout per 100 gram product.

Effect

In Nederland, maar ook in andere landen, wordt teveel zout gegeten. Ongeveer 9 gram per persoon per dag. Dat zou eigenlijk 6 gram moeten zijn. Minder zout is beter voor de bloeddruk, hart en bloedvaten. Ongeveer 10 procent van het zout dat men dagelijks binnen krijgen, komt uit kaas. Kaas bevat veel goede voedingsstoffen, maar het bevat ook veel zout. In de top drie van producten die zout leveren in ons voedingspatroon, staat brood op nummer één, kaas op twee en vleeswaren op de derde plaats. Andere ‘leveranciers’ zijn soepen, sauzen en snoep. Het lastige bij brood en kaas is dat er relatief veel van wordt gegeten. Zowel in brood als in kaas is het zoutgehalte de laatste jaren verlaagd. Dat heeft dus echt effect op het dagelijkse zoutgebruik.

Afspraken

De Nederlandse overheid heeft samen met een aantal organisaties, waaronder de Nederlandse Zuivelorganisatie en FNLI, en de voedselproducenten afspraken gemaakt over het gezonder maken van voedsel. Minder vet, minder suiker en ook minder zout. Alle grote kaasproducenten in Nederland hebben zich aan deze afspraken verbonden.