Hoe wordt boter gemaakt?

Boter wordt gemaakt uit melk. Om 1 kilo boter te maken is ongeveer 20 liter room nodig.

Het maken van boter vindt plaats in een aantal stappen:

Ontromen van melk

De boterbereiding start met het ontromen van de melk. In een centrifuge wordt het vet zoveel mogelijk gescheiden van het vocht. Op deze manier wordt room met een vetgehalte van 35 tot 40 procent verkregen.

Karnen van room

De room wordt gepasteuriseerd en vervolgens ‘gekarnd’. Door het karnen wordt het vocht verder uit de room geslagen. De schil van de vetbolletjes wordt kapot geslagen zodat het vet er uit loopt. Dit vet klontert samen in boterkorrels. Het resterende vocht – magere melk – wordt afgetapt.

Boter bestaat voor ongeveer 80% uit vet. Daarom bevat boter kleine hoeveelheden vitamine A en D.

Kneden

Na het karnen is er een vastere substantie van boterkorrels ontstaan. Om het resterende vocht zo gelijkmatig mogelijk te verdelen wordt de boter gekneed.

Aanzuren

Na het kneden wordt de boter aangezuurd met melkzuurbacteriën. Dit geeft de boter de gewenste smaak en het gewenste aroma. Na dit proces kan er zout worden toegevoegd om gezouten boter te maken of andere kruiden.

Hoe wordt boter gemaakt? 1

 

Lees meer over: