Hoe wordt kwark gemaakt?

Kwark wordt gemaakt door melkzuurbacteriƫn toe te voegen aan melk. Door het indikken met stremsel en het uitlekken, ontstaat er kwark.

Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriƫn. Daarna wordt er een stremsel toegevoegd om de melk te laten indikken. De melk lekt vervolgens uit, waarna een dik vloeibaar, friszuur en romig product overblijft. Dit product wordt kwark genoemd en is direct eetbaar. Soms wordt er nog extra melkpoeder toegevoegd. Kwark bevat door dit proces meer eiwit dan bijvoorbeeld melk of yoghurt.

Verse kaas

Kwark is eigenlijk een soort verse kaas die niet is gerijpt. Het onderscheid met kaas zit met name in wat er gedaan wordt met de ingedikte melk en met de tijd van rijping. Bij kwark wordt er vocht onttrokken door het uitlekken, bij kaas wordt het vocht er uitgeperst. Kwark is na dit proces klaar voor gebruik, maar kaas heeft nog enige tijd nodig voordat het op smaak is. Lees meer over het proces van kaas maken.

Lees meer over: