Voedingsstoffen in melk

Melk is een bron van eiwit, vitamine B2 en B12 en de mineralen calcium, fosfor en kalium. Hiermee bevat melk een mix aan voedingsstoffen die van belang zijn voor verschillende functies in het lichaam.
Voedingsstoffen in melk 1

Een glas (150 ml) melk bevat een mix van verschillende voedingsstoffen.

  • 5,1 gram eiwit
  • 183 mg calcium (23% van de DRI)
  • 153 mg fosfor (22% van de DRI)
  • 243 mg kalium (12% van de DRI)
  • 0,27 mg vitamine B2 (19% van de DRI)
  • 0,68 mcg vitamine B12 (27% van de DRI)

Eiwit

Melk bestaat voor ongeveer 3,5% uit eiwit. Het melkeiwit bestaat voor 80% uit caseïne eiwit en 20% uit wei eiwit. (1) De kwaliteit van melkeiwitten is hoog doordat het melkeiwit alle essentiële aminozuren in grote hoeveelheden bevat en het melkeiwit is goed verteerbaar (2). Eiwit draagt bij aan de opbouw en het behoud van spieren en speelt een rol bij de opbouw van de botten (3).

Vitamine B2 en B12

Melk bevat van nature ook vitamine B2 en B12 (1). Deze vitamines dragen bij aan het vrijmaken van energie in het lichaam. Ook helpen vitamine B2 en B12 vermoeidheid te verminderen en zijn ze belangrijk voor de werking van het zenuwstelsel. (4) Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk en zuivel, vlees, vis en eieren. Mensen die geen dierlijke producten eten (veganisten), mensen met een maagverkleining, maagdarminfecties en mensen met een verminderde aanmaak van maagzuur hebben kans op een tekort aan vitamine B12. (5).

Calcium

Kinderen hebben calcium nodig voor de opbouw van botten en tanden. Voor volwassenen is dit mineraal belangrijk bij het behoud van botweefsel (6). Ook draagt calcium bij aan het functioneren van de spieren, de prikkelgeleiding in de zenuwen, de bloedstolling en de werking van spijsverteringsenzymen. (7)

Fosfor

Fosfor draagt net als calcium bij aan het behoud van botten. Hiernaast speelt fosfor een rol bij het energiemetabolisme en de normale werking van celmembranen in het lichaam. (8)

Kalium

Kalium draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren. Ook is het mineraal belangrijk voor het in stand houden van een normale bloeddruk. (9)

Lees meer over:

Referenties

  1. NEVO-online versie 2013/4.0, RIVM, Bilthoven.
  2. Tomé, D. (2012). Criteria and markers for protein quality assessment – a review. British Journal of Nutrition, 2012; 108, S222–S229.
  3. EFSA 2010;8(10):1811 en 2011;9(6):2203
  4. EFSA 2010;8(10):1814
  5. Voedingscentrum (2016). http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx. Verkregen in februari 2016.
  6. EFSA 2009; 7(9):1210-1272 en EFSA 2010;8(10):1725 2011;9(6):2203
  7. EFSA 2009; 7(9):1210
  8. EFSA 2009; 7(9):1219
  9. EFSA2010; 8(2):1469