Wat is de rol van melk in een gezond voedingspatroon?

Over de gehele wereld zijn melk – en producten gemaakt van melk – opgenomen in de aanbevelingen voor gezonde voeding. Melk wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijk voedingsmiddel voor mensen in alle stadia van het leven, van jong tot oud. Dit wordt duidelijk als we de aanbevelingen voor gezonde voeding nader bekijken. Melk levert essentiĆ«le voedingsstoffen: waardevolle eiwitten, vitamine B2 en B12 en mineralen zoals calcium.

Voedingsrichtlijnen zijn richtlijnen voor gezonde voeding die worden opgesteld om nutriƫntentekorten te voorkomen. Daarnaast spelen ze in toenemende mate in op het voorkomen van chronische, niet-overdraagbare ziektes. De richtlijnen van verschillende landen bevatten ruwweg dezelfde boodschappen gebaseerd op de principes van voedingswetenschap (zoals: eet voldoende fruit en groenten). Nationale richtlijnen daarentegen bevatten vaak unieke kenmerken gebaseerd op prioriteiten en cultuurgebonden gewoontes van dat land. In de meeste voedingsrichtlijnen bestaat de aanbevolen hoeveelheid melk en zuivelproducten als yoghurt en kaas uit 2-3 porties per dag.

Lees meer over: