Wat is het verschil tussen volle en magere zuivel?

Het belangrijkste verschil tussen volle en magere zuivel is het vetgehalte en daarmee het aantal calorieën. Het gehalte aan voedingsstoffen in melk staat los van het vetgehalte en is bij volle en magere melk gelijk.

Wat is het verschil tussen volle en magere melk? 23Magere of vetvrije melk is melk waaruit het grootste gedeelte van het vet is weggehaald. Het resultaat is een lager vetgehalte en een iets hoger gehalte aan koolhydraten en eiwit in halfvolle en magere melk. Hoeveel vet magere melk bevat verschilt per land en is vastgelegd in de wetgeving. Over het algemeen bevat magere melk wereldwijd 0,5% vet, halfvolle 1,5% vet en volle melk 3,5% vet.

De meeste voedingsstoffen bevinden zich in het niet-vette deel van de melk en gaan niet verloren bij het afromen van de melk. Zowel volle, halfvolle als magere melk bevatten vergelijkbare hoeveelheden eiwitten, vitamine B2 en B12, en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium en jodium. Er is één uitzondering. Melkvet bevat vitamine A; bij het afromen van de melk zal het vitamine Agehalte daarom afnemen. Kaas is echter – vanwege het relatief hogere vetpercentage – een natuurlijke bron van vitamine A.

Kaas

Goudse kaas wordt gemaakt met volle melk. Het vetgehalte in kaas wordt uitgedrukt als percentage van de droge stof. Dit zijn alle bestanddelen van de kaas zonder het vocht. Bij Goudse 48+ kaas bestaat 48-52% van de droge stof van de kaas uit vet. Doordat kaas ook vocht bevat, ligt het vetpercentage van de totale kaas lager. Het vetpercentage van Goudse 30+ kazen is lager omdat deze gemaakt zijn met halfvolle melk

Lees meer over:

Referenties

NEVO-online versie 2016/5.0