Voedingsstoffen in yoghurt

Yoghurt wordt gemaakt van melk en bevat daardoor grotendeels dezelfde voedingsstoffen als melk. Zowel yoghurt als melk is van nature rijk aan eiwit en ook het mineralengehalte is vergelijkbaar. Een belangrijk verschil tussen yoghurt en melk is de hoeveelheid lactose en de B-vitamines.
Voedingsstoffen in yoghurt

Een schaaltje (150 ml) halfvolle yoghurt bevat de volgende voedingsstoffen (1):

  • 6,3 gram eiwit
  • 209 mg calcium (26% van de DRI)
  • 132 mg fosfor (19% van de DRI)
  • 0,3 mg vitamine B2 (21% DRI)
  • 0,59 mcg vitamine B12 (23% van de DRI)

Eiwit

Eiwit draagt bij aan de opbouw en het behoud van spieren en speelt een rol bij de opbouw van de botten (2). Yoghurt is net als melk van nature rijk aan eiwit. Sommige soorten yoghurt, zoals Griekse of Bulgaarse yoghurt, bevatten wat meer eiwit, omdat het gemaakt is van ingedikte melk of omdat er wat extra eiwit wordt toegevoegd om een zachtere smaak te krijgen.

Minder lactose

Het lactosegehalte van yoghurt is ongeveer 30% lager dan van melk, omdat een deel van de lactose tijdens de fermentatie wordt omgezet in melkzuur. Dit is gunstig voor mensen die lactose niet goed kunnen verdragen.

Vitamine B2 en B12

Vitamine B2 en B12 helpen energie vrij te maken uit de voeding. Ook helpen vitamine B2 en B12 vermoeidheid te verminderen en dragen ze bij aan de normale werking van het zenuwstelsel. (3) De vitamine B2 en B12 gehaltes zijn meestal lager in gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, omdat deze gebruikt worden door de melkzuurbacteriën. Er zijn echter ook melkzuurbacteriën die dat effect niet hebben of die sommige B-vitamines kunnen verhogen.

Calcium

Kinderen hebben calcium nodig voor de opbouw van botten en tanden. Bij volwassenen draagt dit mineraal bij aan het behoud van botweefsel. Ook draagt calcium bij aan het normaal functioneren van de spieren, de prikkelgeleiding in de zenuwen, de bloedstolling en de normale werking van spijsverteringsenzymen. (4)

Fosfor

Fosfor draagt net als calcium bij aan het behoud van botten en tanden. Hiernaast draagt fosfor bij aan de normale werking van het energiemetabolisme en de normale werking van celmembranen in het lichaam. (5)

Lees meer over:

 

Referenties

  1. NEVO-online versie 2013/4.0, RIVM, Bilthoven.
  2. EFSA 2010;8(10):1811 en 2011;9(6):2203
  3. EFSA 2010;8(10):1814
  4. EFSA 2009; 7(9):1210-1272 en EFSA 2010;8(10):1725 2011;9(6):2203
  5. EFSA 2009; 7(9):1219
  6. EFSA 2010; 8(2):1469